Veel mensen hebben last van rosacea zonder dat ze het weten. Wat is rosacea en wat kan je er aan doen? Je leest het in dit artikel.
Wat is Rosacea?
Rosacea is een ongevaarlijke maar ontsierende huidafwijking in het gelaat. Het meest opvallende is de felrode kleur van de wangen en de neus. De aandoening kan lijken op acne, maar rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, vaak na het 30ste jaar. Rosacea komt vaker voor bij mensen met een bleke huid dan bij mensen met een getinte huid. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor, maar vaak wel in ergere mate. Rosacea kan goed behandeld worden, maar het heeft de neiging om steeds opnieuw de kop op te steken.
Hoe herken je Rosacea?
- Regelmatig een rode/gevlekte huid. Vooral na inspanning, roken, het drinken van alcohol, bij weersveranderingen en het eten van bepaald (gekruid) voedsel.
- Een toename van kleine bloedvaatjes in het gezicht dat lijkt op couperose.
- Kleine bultjes en pukkeltjes die niet goed uitgedrukt kunnen worden.
- Gevoelige huid.
- Vaak reacties op cosmetica.
- Vaak een brandend of prikkelend gevoel in de huid.
- Gevoelige of snel geïrriteerde ogen.
Herken jij deze kenmerken? Dan is er een grote kans dat jij last hebt van rosacea. Je kunt dit vast laten stellen bij de dermatoloog. Deze veelvoorkomende huidaandoening begint vaak na het dertigste levensjaar en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Vaak wordt rosacea door de pukkeltjes en bultjes verward met acne, maar verder lijken beide huidaandoeningen totaal niet op elkaar.
Herken Rosacea
Rosacea heeft de volgende kenmerken:
- Roodheid in de huid
- Langdurig blozen
- Verwijde bloedvaten (couperose)
- Bultjes (papels) en pukkeltjes (pustels)
Vaak heeft de helft van de mensen met rosacea ook last van oogklachten zoals droge ogen of vaak oogontstekingen. Dit probleem wordt vaak beschreven als constant een zandkorrel in het oog. Verder kan de huid heftig reageren op bepaalde omstandigheden waarbij de huid heftig kan prikken, branden, jeuken en erg droog/trekkerig aanvoelt. Uiteindelijk kan de huid verhoornen (verdikken), hierdoor kan er vochtophoping onder de huid ontstaan (oedeem). Dit komt vooral veel voor bij mannen.
Oorzaak
De precieze oorzaak van rosacea blijft nog steeds onbekend, maar onderzoekers vermoeden dat dit huidprobleem wordt veroorzaakt door de Demodex mijt op de huid of een bacterie die op deze mijt leeft. Rosacea kan sterk worden beïnvloed door externe factoren zoals warmte, voeding, geneesmiddelen, zonlicht en het gebruik van cosmetica. Vooral het gebruik van hormoonzalven wordt niet gunstig geacht voor de huid met rosacea. Daarnaast kunnen factoren zoals roken, alcoholgebruik, weersomstandigheden, stress, emoties, gekruid eten en overmatige blootstelling aan de zon de symptomen van rosacea verergeren.
Verschillende stadia
In het beginstadium van rosacea beperken de symptomen zich meestal tot blozen, ook wel bekend als 'flushing', of aanhoudende roodheid van specifieke delen van het gezicht, zoals de wangen, de neus, het midden van het voorhoofd en de kin. Dit kan gepaard gaan met prikkende of soms pijnlijke sensaties in het gezicht na blootstelling aan wind, kou of na het wassen van het gezicht. Jeuk is zeldzaam in dit stadium, dat we type 1 noemen.
In een later stadium van de aandoening worden op de wangen vaak zeer kleine bloedvaatjes zichtbaar die niet meer verdwijnen, wat ook wel couperose wordt genoemd. Ook kunnen er rode bultjes (papels) en puistjes (pustels) ontstaan, voornamelijk op de wangen, neus en kin, en soms in het hele gezicht. Dit stadium staat bekend als type 2 van rosacea. Hoewel het soms acne rosacea wordt genoemd, is het belangrijk op te merken dat het geen acne is. De poriën in de huid kunnen ook beter zichtbaar worden. In dit stadium kunnen ook oog- en ooglidafwijkingen optreden.
Bij type 3 van rosacea ontstaan er grotere puistjes en dikke rode schijven in de huid. Soms is er sprake van een opgezwollen huid door vochtophoping, waardoor de huid ruw en schilferig aanvoelt en hard en knobbelig wordt.
Advies
Maak een afspraak bij de dermatoloog voor een diagnose. Als je weet dat je rosacea hebt kan je rekening houden met jouw gevoelige huid. Na de diagnose kan jouw huid behandeld worden bij Huidstudio Leek om de rosacea onder controle te houden. Afhankelijk van jouw polis en zorgverzekeraar kan je met een doorverwijzing in aanmerking komen voor een vergoeding van jouw behandeling bij Huidstudio Leek.
Voeding en de rosacea huid
Voeding kan veel effect hebben op de huid. Vooral een gevoelige huid met rosacea. Verschillende voedingssoorten hebben veel invloed op rosacea. De belangrijkste op een rijtje:
Koolhydraten
Koolhydraten zorgen voor een wisselende bloedsuikerspiegel, wat de huid met rosacea overprikkelt. Gebruik volkoren producten en mijdt zoveel mogelijk de witte meel producten zoals witbrood, pasta en koekjes.
Specerijen
Kruid het voedsel dat je maakt niet te scherp. Scherpe kruiden zorgen voor teveel verwijding van de bloedvaten en maakt de rosacea roder van kleur. Matig de inname van natrium en zout. Kies als vervanging voor Himalaya zout.
Eet zo onbewerkt mogelijk en bekijk de ingrediëntenlijsten
Kies je eten zo puur en onbewerkt mogelijk. Dit zorgt ervoor dat de lever zo min mogelijk belast wordt. Wanneer de lever moeite krijgt met het filteren van de voeding zal deze verzwakken. Lees de ingrediëntenlijst op de verpakking goed door voordat je iets in de winkelwagen gooit. Kies de kortste ingrediëntenlijst en weet wat je eet.
Histaminerijke voeding
Histaminerijk voedsel verergert roodheden in de huid. Producten zoals varkens/lams vlees, schaal en schelpdieren, schimmelkazen, temph, tofu en soja bevatten veel histamine. Met name groenten en fruit zoals tomaten, spinazie, avocado, mango, kiwi, aardbeien en kruiden als kaneel en koriander zijn beruchte histaminebronnen. Er zijn meer histamine rijke voedingsmiddelen. Op internet vind je meer lijsten met histamine rijke voeding.
Vitamines
Wanneer je niet genoeg vitaminen binnenkrijgt kan je ze in de vorm van een supplement innemen. Vitamine B en D en omega 3 doen de rosacea huid goed.
L-Lysine
Neem extra aminozuur L-lysine. Dit zit in noten, zaden, ei, vlees en vis. Je kan het ook in supplementvorm nemen. Eerlijk gezegd is dit beter omdat een lage dosis L-Lysine weinig zin heeft. L-lysine versterkt het immuunsysteem en is onder andere een bouwsteen voor het lichaam.
Overige tips
Vermijdt alcohol (vooral rode wijn). en matig het eten van chocolade. Eet liever geen kaas en drink geen koffie. Neem daarnaast extra probiotica voor het herstellen van de darmflora. Ook roken kan rosacea sterk verergeren.
Omdat elke huid anders is, zal elke huid anders reageren op voeding. Kijk op welke voeding jouw huid en lichaam reageert. Wanneer je iets laat staan, doe dit dan 4 weken lang en test 1 voedingsmiddel tegelijk . Dit komt doordat de celdeling van de huid ongeveer 28 dagen duurt en je dan duidelijk kunt zien op welke voeding je reageert. Test je het korter, dan kan je het effect niet zien.
Huidverzorging voor de rosacea huid
Less is more
Het is belangrijk om de huid zo min mogelijk te belasten. Gebruik producten speciaal voor de gevoelige/rosacea huid. Hou het bij een milde reiniging met bijvoorbeeld lichte zuren (de huid heeft een zure ph waarde) en een serum en/of crème met antioxidanten zoals vitamine C. Kies voor parfumvrije producten. Gebruik geen parfum op je huid, maar spray dit aan de binnenkant van je kleding. Dit voorkomt irritaties op de huid. Laat je adviseren door de huidspecialist om te kijken wat het beste bij de huid past.
Gebruik een zonnecrème met minimaal SPF30
Gebruik dagelijks een zonnecrème met een hoge zonbescherming factor (SPF30+). Omdat de huid zeer kwetsbaar kan zijn is het belangrijk om 's ochtends al een beschermende zonnecrème aan te brengen die de huid beschermt tegen beschadigingen van de zon. Hoe meer de huid beschadigd raakt, hoe erger de rosacea wordt.
Temperatuurverschillen & zon mijden
Voorkom extreme temperatuursverschillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bezoekje sauna. Ook teveel zonnebaden is niet bevorderlijk voor de huid. Teveel zon is bij sommige mensen juist de oorzaak van deze chronische huidaandoening.
Ontspanning
Stress is de grootste boosdoener voor jouw huid. Bij te veel aan stress verergert de rosacea in de huid. Dit komt door de grote hoeveelheid cortisol, het stresshormoon dat vrijkomt. Stress veroorzaakt enorme rode blossen in de huid. En de huid met rosacea kan van een stress moment nog dagen last hebben.
Ga niet intensief sporten
Ga niet te intensief sporten. Hierdoor komt er veel extra doorbloeding in je huid waardoor de rosacea weer opvlamt. Kies ervoor om elke dag een half uur op lage intensiteit te bewegen.
Gebruik van eventuele geneesmiddelen
Rosacea is een huidaandoening waar nog geen specifiek medicijn voor is gevonden. Wel kan er goed op antibiotica gereageerd worden (oraal of uitwendig in crème vorm). Vraag je huisarts/dermatoloog om meer informatie hierover. Zelf ben ik niet van de medicatie, omdat je dan alleen de symptonen aanpakt. En niet de oorzaak.
Product advies
Omdat elke huid met rosacea anders is, bestaat er niet maar 1 productadvies. Wel raad ik je aan om zeer milde en parfumvrije producten te gebruiken. Toen ik zelf last van rosacea kreeg, ben ik op zoek gegaan naar een merk om dit huidprobleem aan te pakken. Na een paar jaar testen ben ik uitgekomen bij Synergie Skin. Na 5 behandelingen en het gebruik van de producten is mijn rosacea (type 1) onder controle.
Ben jij nieuwsgierig naar dit merk? Klik dan op onderstaande knop om dit merk en producten te bekijken:
Comments