top of page
Foto van schrijverMarisa Dost

Huidhonger

De laatste tijd zie je steeds vaker het woord huidhonger voorbij komen. Wat betekent het en waar komt het vandaan? In dit artikel vertel ik je er meer over!

Wat is Huidhonger?

Net als eten en drinken belangrijk is voor de mens, is aanraking dat ook. Een knuffel, een kus of iemands hand op de jouwe. Deze aanrakingen zorgen ervoor dat een gelukshormoon vrij komt waardoor je beter in je vel zit. Veel mensen denken dat het woord huidhonger nog maar net bestaat. Echter het woord bestaat al veel langer. Er zijn zelfs al een aantal boeken over geschreven.


Een van je belangrijkste zintuigen

Wat het tastzintuig uniek maakt, is dat je huid op verschillende manieren communiceert: Er komt informatie binnen van buitenaf (of het warm of koud is en hoe dingen voelen), maar je huid laat ook zien wat er van binnen gebeurt. Denk aan kippenvel als je ontroerd bent, blozen als je je schaamt of koude rillingen van een eng verhaal.


In tegenstelling tot je andere zintuigen kan je jouw tastzin niet uitschakelen. Bij de andere zintuigen is dat geen probleem: met een blinddoek voor zie je niks, oordopjes houden geluiden tegen, wanneer je jouw neus dicht knijpt ruik je niets en wanneer je je mond dicht houdt, proef je niets. Bij de tastzin gaat dat niet. Deze is altijd actief.


Aanraken is een belangrijke levensbehoefte. Te vroeg geboren baby’s worden niet voor niets op de blote huid gelegd. Liefdevolle aanrakingen zijn helend. En dat geldt niet alleen voor therapeutische massages, maar ook voor alledaagse aanrakingen. Het is fijn om een voorwerp te hebben dat je regelmatig aanraakt, zoals een glad steentje in je jaszak (je telefoon heeft vaak hetzelfde effect).


Toch krijgt de huid vaak maar weinig aandacht. Als je de hele dag op toetsenborden bezig bent, heeft je tastzin eigenlijk niet zoveel te doen. In de digitale wereld raak je elkaar niet aan en als je geen relatie hebt, krijg je ook weinig knuffels – juist liefdevol huidcontact is belangrijk. En niet de aandacht voor hoe je huid eruit ziet, maar op je huid als zintuig. Geef je huid eens fijne prikkels!


Aandacht voor je huid


Verras je huid

Geef jezelf eens een gezichts- of voet massage. We denken vaak dat het niet lekker is, maar doe het met aandacht en voel. Neem een heerlijk bad in warm water met jouw favoriete badolie. Strijk met je nagels of een puntkam over je (hoofd)huid en ervaar de tintelingen die het aan je huid geeft. (Dit is de reden waarom mijn zusjes graag naast mij op de bank zaten!)


Knuffel en koester je geliefden

Geef je dierbaren regelmatig een knuffel. Hoe meer je dit doet, hoe beter! Aai aandachtig de hond, de kat of je konijn of ga met je kind naar de kinderboerderij om de geitjes te aaien. Heb je het even moeilijk, verwen jezelf met een massage. Bij sommige bedrijven komt af en toe een stoelmasseur langs – altijd doen!


Kleine verwennerijen

‘We raken onze smartphone tegenwoordig vaker aan dan onze partner’, schrijven Müller-Oerlinghausen en Mariell Kiebgis. Ze halen onderzoek aan waaruit blijkt dat het gebrek aan aanraking in de moderne samenleving ons ziek maakt.


Ze hebben een punt: we leven in een wereld waarin het vooral draait om kijken en beken worden: we gaan snel af op uiterlijk. Maar dat is nu net het mooie van dit boek: je gaat minder focussen op hoe dingen eruit zien, en meer op hoe ze voelen.


Wil jij hier meer over lezen?

Bekijk dan via deze link het boek: ‘Huidhonger. Aanraking is van levensbelang’, geschreven door Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis (uitgeverij AnkhHermes).


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!


Comments


bottom of page