top of page
Foto van schrijverMarisa Dost

De invloed van anti conceptie op de huid

Anticonceptie heeft veel invloed op de huid. Deze medicatie heeft invloed op de hormoonhuishouding van het lichaam. Dit kan resulteren in een onrustige huid of zelfs acne. In dit artikel vertel ik je meer over de invloed van anticonceptie op de huid.

De pil

De pil zorgt ervoor dat de kans op zwangerschap miniem wordt dankzij de actieve ingrediënten: Oestrogeen en progestageen. Zoals ieder medicijn kan de pil voor bijwerkingen zorgen zoals acne, stemmingswisselingen, psychische klachten, longembolie, depressie, hoofdpijn enzovoort. De progestageen in de pil veroorzaakt vaak de acne. Dit omdat progestageen het stofje androgeen bevat, welke de talgproductie verhoogd. Door meer aanmaak van talg is de kans op onzuiverheden en ontstekingen vele malen groter.


Anti-androgeen in de pil

Door de jaren heen is er ook een pil ontwikkeld die tegen acne werkt, de Yasmin en de Diane pil. Deze pillen hebben een anti-androgene werking. Anti-androgeen stopt de stimulerende werking van androgenen waardoor de talgproductie juist verminderd wordt.


De Yasmin en Diane pil

De Diane pil bevat cyproteronacetaat wat als anti-androgeen functioneert. Deze pil is een relatief zware pil omdat deze nogal wat bijwerkingen kan hebben (vooral wanneer je in de puberteit bent). Daarom wordt deze pil vaak voor vrouwen vanaf 25 jaar aangeraden. Deze pil is primair ontwikkeld om acne tegen te gaan, maar kan ook gebruikt worden als anticonceptiemiddel. De Yasmin is een relatief lichte pil en wordt vaak gebruikt als "eerste pil" bij meiden in de puberteit.


De pil kan acne dus zeker prikkelen, tenzij je een pil gebruikt met anti-androgene werking zoals de Diane of Yasmin. Helaas heb je dan wel weer te maken met vele nare bijwerkingen. De pil met anti-androgenen gebruiken als oplossing om acne te bestrijden raden wij af. Met het gebruik van de pil haal je alleen de symptomen weg en niet de oorzaak. Bovendien stel je vaak de acne uit. Zodra je stopt met de pil komt de acne weer terug. Het is dus vele malen beter om de acne te verbeteren door je levensstijl aan te passen om jouw huid weer mooi te krijgen.


Mirena spiraal

Niet alleen de pil heeft invloed op de talgproductie van de huid. Maar de spiraal kan ook veel teweeg brengen. We praten hier dan over de mirena spiraal. Dit spiraal bevat de vrouwelijke hormonen: progesageen en levonorgestrel. Levonorgestrel doodt de zaadcellen en zorgt voor een blokkade tijdens het innestelen van de eicel in het baarmoederslijmvlies. Hierdoor wordt een zwangerschap voorkomen.


Bijwerkingen

De mirena spiraal is zeer betrouwbaar en gemakkelijk maar bevat ook andere bijwerkingen zoals stemmingswisselingen, onregelmatig bloedverlies en buik en rugpijn. Uit de cijfers is gebleken dat 35% van de vrouwen last krijgt van acne door de mirena spiraal.


Acne als bijwerking door de mirena spiraal

Levonorgestrel zorgt voor een verhoogde gevoeligheid van het mannelijk hormoon testosteron waardoor de talgklieren worden gestimuleerd. Bij een verhoogde toename in de talg productie kunnen de poriën sneller verstoppen en ontstekingen ontstaan.


Wat te doen?

Wanneer je overgevoelig bent voor de levonorgestrel in de mirena spiraal is het verstandiger om deze spiraal weer te laten verwijderen. Doe dit in goed overleg met de huisarts. Acne klachten kunnen meteen minder worden bij het verwijderen van de mirena spiraal. In combinatie met juiste begeleiding en advies van een huidspecialist kan de acne optimaal behandeld worden.


Alternatief voor de mirena spiraal

Als alternatief raad ik de koper spiraal aan. Deze spiraal geeft geen hormonen af . De bijwerking hiervan is wel dat je menstruatie wat heftiger kan worden. Maar de keuze tussen acne of de menstruatie is al snel gemaakt in mijn optiek. Overleg dit altijd met de huisarts of gynaecoloog.


Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen? Dan kan je ze hieronder bij opmerkingen plaatsen, ik beantwoord ze graag!

Comments


bottom of page