Kan je met een anti-zonnebrandcrème ook veel langer in de zon? En waarom dien je om de twee uur bij te smeren? Wat betekent een SPF? Met dit artikel vertel ik je meer over een anti-zonnebrandcrème.
Anti-zonnebrandcrème is niet bedoelt om langer te kunnen bruinen in de zon. Een anti-zonnebrandcrème is gemaakt om de huid te beschermen tegen verbranding en de schadelijke effecten van de zon.
Wat is een SPF?
De SPF staat voor: Sun Protection Factor. Er wordt vaak gezegd dat dit getal aangeeft hoeveel keer langer iemand in de zon kan blijven zonder te verbranden. Maar zo simpel is het helaas niet. Het gaat om de hoeveelheid zonlicht waaraan jouw huid kan worden blootgesteld. En die wordt ook bepaald door bijvoorbeeld de UV-index, het tijdstip van de dag en waar je op dat moment bent (op welk deel van de wereld). Een zonnecrème met SPF 30 geeft dus niet aan dat je dertig keer langer in de zon kunt.
De SPF geeft bescherming tegen verbranding, niet tegen veroudering van de huid. Een SPF zegt alleen iets over de bescherming tegen de verbranding van de huid. De huid veroudert vele malen sneller wanneer je gaat zonnebaden. Zorg ervoor dat de huid goed beschermt is en zon met mate.
Een bruine huid geeft een lichte extra bescherming in de huid
Een bruine huid geeft iets meer bescherming maar staat ongeveer gelijk aan een zonnefactor 3. Niet veel meer bescherming dan normaal. Zorg er daarom voor dat je ook na een week vakantie en een gebruinde huid je in blijft smeren. Een gebruinde huid is eigenlijk een beschadigde huid. De bruining ontstaat als wapen tegen de zon om je cellen te beschermen. En elke cel die kapot gaat in de huid wordt niet meer gerepareerd. Zo ontstaan bijvoorbeeld pigmentvlekken en schilfering op de huid.
Elke twee uur opnieuw insmeren
Of je nu zonnefactor 15, 30 of 50+ smeert, om de zonnefactor te bereiken die op de verpakking van je product vermeld staat dien je de zonnecrème elke twee uur opnieuw aan te brengen. De werking van de zonnefilters neemt namelijk af na het aanbrengen. Hoe snel dat gebeurt is afhankelijk van de huid, de UV-index die dag, je activiteit en de gebruikte zonnefactor. Het is per persoon heel verschillend hoelang je met een hoge factor in de zon kunt blijven omdat elke huid zijn eigen maximale "zontijd" heeft.
Comments