Acne is een van de meest voorkomende huidproblemen ter wereld. Hoewel acne vaak wordt geassocieerd met tieners en de puberteit, is het een feit dat je op elke leeftijd acne kunt krijgen. Een heel vervelend huidprobleem. Hoe kom je eraan en wat kan je er tegen doen?
Wat is Acne?
Acne is een verzamelnaam voor huidaandoendingen die te herkennen zijn aan papels (puistjes zonder etterkop) en pustels (puistjes met etterkop).
Overproductie van talg
Puistjes zijn in eerste instantie een gevolg van een overproductie aan talg door de talgklier. Dit wordt veroorzaakt door hormonen. De bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes) voedt zich met talg en kan zich dankzij de overmatige talg goed vermenigvuldigen in de poriën. Wanneer de huid afgesloten wordt door een ophoping van dode huidcellen en vuil komt er geen zuurstof in de poriën. Daardoor kan de bacterie goed overleven, deze bacterie kan namelijk niet tegen zuurstof. Dit in combinatie met huidirritaties die worden veroorzaakt door krabben, verkeerde/agressieve huidverzorgingsproducten of zonlicht leiden deze omstandigheden tot acne.
Vormen van acne
Acne kan ontstaan op verschillende lichaamsdelen, waarbij het meestal voorkomt op gezicht, hals, borst, rug, schouders en armen. Hoewel de meeste mensen bij acne aan de klassieke jeugdpuistjes denken, kan acne verschillende vormen aannemen:
Comedonen (mee-eters)
Bij deze vorm van acne zie je vooral comedonen. Comedonen zijn de niet ontstoken versie (of het voorstadium van) van puistjes. Als ze gesloten zijn aan het huidoppervlak, zijn het wittige, kleine onderhuidse pukkeltjes: ook wel “whiteheads” genoemd. Als ze open zijn, zorgt zuurstof ervoor dat de verstoppingen in de porie uitgang oxideren. Hierdoor kleuren ze zwart: dit noemen we een mee-eter of een “blackhead”. Dat donkere vlekje is dus geen vuil onder het huidoppervlak, maar donker verkleurd talg.
Papels
Dit zijn rode pukkeltjes (zonder wit/gele puskop) die aangeven dat er sprake is van ontsteking.
Pustels
Groter dan papels; rode, gevoelige puistjes met een wit/gele puskop. Dit is een meer gevorderde, dieper liggende ontsteking.
Nodules
Een van de pijnlijkste vormen van acne; onderhuidse, grote, solide papels. Ze ontstaan wanneer de ontsteking, door veel druk op de wand van de porie, doorbreekt en rondom de porie in de tweede huidlaag terecht komt.
Cystes
Pijnlijke, met pus gevulde holtes die zich onderhuids vormen en vanwege hun diepte een groter risico op littekens vormen dan andere soorten puisten.
Stappenplan bij een acne-gevoelige huid
Stap 1
Gebruik een mild maar effectief reinigingsproduct. Deze ontdoet de huid van vuil en overtollige huidcellen welke de huid kunnen verstoppen. Vermijd agressieve reinigers of zeep. Deze drogen de huid teveel uit waardoor de talgproductie juist gestimuleerd wordt. Wat leidt tot een vicieuze cirkel. Gebruik bij actieve acne (met papels en pustels) geen grove scrub of peeling. Dit irriteert de ontstoken huid enorm en kan het probleem verergeren.
Stap 2
Gebruik een peeling met salicylzuren (BHA) om de huid grondig te reinigen en de vernieuwing van de huid te stimuleren. Van het huidoppervlak tot in de poriën. Deze zuren helpen ook om roodheden, ontstekingen en de bacterien die de acne veroorzaken tegen te gaan.
Stap 3
Bestrijdt de bacterie (P. acnes) die de acne en puistjes veroorzaakt met een aanstip product. Deze bevatten een hogere dosering aan werkstoffen waardoor de ontsteking meteen effectief aangepakt wordt. De acne gel en acne cream van PCA Skin zijn hier ideaal voor!
Stap 4
Bescherm je huid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. De huid kan niet tegelijkertijd de zonschade en acne aanvechten. Bovendien kan de zon Post inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken. Dit zijn roodbruine verkleuringen die na de ontsteking ontstaan en blijvend zijn. Meer hierover kan je later in een volgend Blog artikel lezen. Bescherm je huid met een hoge zonnefactor van minimaal SPF30. Deze beschermt de huid optimaal en bevordert het genezingsproces van de huid.
Stap 5
Pak de overproductie van het overtollige talg aan met een talg absorberend kleimasker. Gebruik geen verzachtende producten, dit kan de porien extra verstoppen.
Het is heel belangrijk dat jouw huidverzorgingsproducten geen irriterende stoffen bevatten. Kamfer en alcohol komen heel vaak voor in talgabsorberende producten tegen acne en puistjes. Deze verergeren vaak het probleem en/of zorgen voor een droge, schilferige en rode huid. Indien je deze stappen consequent opvolgt en na 8 weken niet voldoende is, kan je het beste een afspraak plannen om het behandel en/of productplan bij te stellen. Er is een mogelijkheid om naar de huisarts te gaan voor een medische behandeling tegen acne. Dit raad ik zelf aan als we alle mogelijkheden hebben geprobeerd qua behandelingen, productgebruik en voeding inname.
Heb jij nog vragen n.a.v. dit Blog artikel over Acne en puistjes? Laat dan een opmerking achter onderaan deze pagina bij commentaren of neem contact op. Ik adviseer je graag!
Comments